Gebruiken zwangere vrouwen medicijnen zoals voorgeschreven? Met die vraag ging Beau de Korte aan de…
Weer op volle sterkte!
Onze projectcoördinator is weer terug van zwangerschapsverlof, dus het PRIDE Study team is nu weer op volle sterkte. Ondertussen is 2018 ook alweer een maand oud: tijd om terug te kijken op 2017 en alvast een kijkje in de PRIDE Study keuken voor 2018.
Terugblik 2017
Eind 2017 hadden we ruim 7.200 deelneemsters aan de PRIDE Study, zo’n 2.000 meer dan een jaar eerder. Zonder hulp van tientallen verloskundigen, gynaecologen en huisartsen en Moeders voor Moeders was dit niet mogelijk geweest. En wij zijn dan ook erg dankbaar voor alle inspanningen die hiervoor gedaan worden!
De gegevensverzameling is nog in volle gang, maar er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan met gegevens uit de PRIDE Study. Vorig jaar zijn er 3 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd met gegevens uit de PRIDE Study. Er zijn vorig jaar nog 7 artikelen met resultaten uit de PRIDE Study naar wetenschappelijke tijdschriften gestuurd. Drie hiervan zijn inmiddels geaccepteerd voor publicatie en zullen dus ook binnenkort op onze website verschijnen. Ook zijn verschillende nieuwe deelprojecten opgestart, waaronder:
- Onderzoek naar de invloed van complicaties bij de moeder van de zwangere op het krijgen van complicaties tijdens deze zwangerschap.
- Gebruik van maagzuurremmers tijdens de zwangerschap.
- Verband tussen het gebruik van de anticonceptiepil rondom de conceptie en de kans op zwangerschapscomplicaties en geboortegewicht.
Helaas is het in 2017 niet gelukt om het nieuwe PRIDE Study vragenlijstsysteem in de lucht te krijgen, waardoor de aftrap van fase 2 nog even op zich laat wachten. Maar daar gaat zeer binnenkort verandering in komen.
Plannen voor 2018
Allereerst wordt binnen enkele weken het nieuwe vragenlijstsysteem uitgerold. Hiermee wordt niet alleen het officiële startschot gegeven voor fase 2, maar wordt ook de gegevensverzameling voor een aantal lopende projecten afgerond en gaat een aantal nieuwe projecten van start. De vragenlijsten worden hierdoor korter. Daarnaast wordt het dan ook weer gemakkelijk om de vragenlijsten op een tablet of smartphone in te vullen.
Dit jaar willen we ook graag veel nieuwe deelneemsters aan de PRIDE Study verwelkomen. Ons plan is om dit jaar over de drempel van 10.000 deelneemsters heen te gaan, waardoor de PRIDE Study het grootste Nederlandse ‘geboortecohort’ zou worden. Ben je net zwanger of ken je iemand die net zwanger is: meedoen aan de PRIDE Study is zeker nog mogelijk!
Naast de wetenschappelijke artikelen die op dit moment al klaar zijn, zullen nog meer deelprojecten afgerond gaan worden. We streven ernaar om gemiddeld 1x per maand PRIDE Study resultaten te kunnen delen. Met als hoogtepunt de afronding van het eerste proefschrift met gegevens uit de PRIDE Study.