skip to Main Content

Twee nieuwe publicaties!

Met gegevens uit de PRIDE Study zijn onlangs twee wetenschappelijke publicaties verschenen.

Eén of drie keer speeksel verzamelen?

Binnen de PRIDE Study proberen we zo efficiënt mogelijk onderzoek te doen. Zo ook met het verzamelen van speeksel van deelneemsters, waarin de hoeveelheid cortisol (stress-hormoon) bepaald kan worden. Volgens de (oude) tekstboeken moet er eigenlijk op meerdere dagen meerdere keren speeksel verzameld worden (tot wel 7 keer per dag!) om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid cortisol. Meer recentere onderzoeken lieten al zien dat dit ook goed kan met één keer speeksel verzamelen op meerdere ochtenden. Wij wilden graag weten of het ook kon met één keer verzamelen op slechts één ochtend, om zo de belasting voor de deelneemster en de kosten van de analyses te beperken. Uit de resultaten bleek dat we ook met één keer speeksel verzamelen goed onderscheid kunnen maken tussen zwangere vrouwen met een normaal en een verhoogd cortisol. Hierdoor hebben we dus met slechts één keer speeksel verzamelen al bruikbare gegevens,die nu geanalyseerd worden in vervolgonderzoek!

De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychoneuroendocrinology (link naar artikel). Het speekselonderzoek is een extra (vrijwillig) onderzoek binnen de PRIDE Study, de meeste gegevens worden verzameld met online vragenlijsten.

Cadeaubon voor meer ingevulde vragenlijsten?

Het uiteindelijke doel van de PRIDE Study is om factoren te identificeren die de gezondheid van moeder en/of kind op enig moment tijdens of na de zwangerschap kunnen beïnvloeden. Maar daarnaast doen we ook onderzoek naar het doen van onderzoek, om zo goed en efficiënt mogelijk gegevens te verzamelen.

Een van die onderzoeken is onlangs gepubliceerd in een medisch-wetenschappelijk tijdschrift (Journal of Epidemiology & Community Health). In dit natuurlijk experiment hebben we gekeken of het geven van cadeaubonnen (die ter beschikking gesteld waren door een grote online winkel) invloed had op het terugsturen van een ingevulde voedingsvragenlijst voor de PRIDE Study. Dit bleek geen effect te hebben: zonder cadeaubon kwamen er evenveel vragenlijsten terug als met cadeaubon. Ook waren er geen verschillen in het terugsturen bij het onderschatten van de invultijd vergeleken met een correcte schatting van de invultijd. (link naar artikel)

Back To Top