skip to Main Content

Promotie Richelle Vlenterie

Op vrijdag 22 november heeft Richelle Vlenterie haar proefschrift getiteld: “Depressive symptoms during pregnancy: Exposure assessment and perinatal outcomes” met succes verdedigd. Richelle is hiermee de eerste promovenda binnen de PRIDE Study.
(De tekst gaat verder onder de foto)

Dr. Vlenterie deed onderzoek naar depressieve symptomen, een van de meest voorkomende medische problemen tijdens de zwangerschap. Het doel van dit onderzoeksproject was om meer inzicht te krijgen in de risico’s op ongunstige geboorte-uitkomsten in samenhang met depressieve symptomen van de moeder tijdens de zwangerschap. Daarbij heeft ze ook gekeken hoe depressieve symptomen het best gemeten kunnen worden. Vaak wordt dit met vragenlijsten gedaan, maar in haar onderzoek zijn ook de speekselmonsters uit de PRIDE Study gebruikt. Hierin werd cortisol bepaald.

Het proefschrift van Richelle bestaat uit 9 hoofdstukken, waarvan er voor 6 hoofdstukken gegevens uit de PRIDE Study gebruikt zijn:

  1. Single awakening salivary measurements provide reliable estimates of morning cortisol levels in pregnant women. Samenvatting
  2. Questionnaires and biomarkers to measure stress and depression in mid-pregnancy
  3. Depression and anxiety during pregnancy: the influence of maternal characteristics. Samenvatting
  4. Epidemiological evaluation of the Patient Health Questionnaire-2 in a pregnant population
  5. Depressive symptoms among Dutch pregnant women after the crash of flight MH17: the PRIDE Study. Samenvatting
  6. Maternal awakening salivary cortisol levels and adverse perinatal outcomes: a nested case-control study.

Nog niet alle hoofdstukken zijn gepubliceerd in medisch-wetenschappelijke tijdschriften, dit zal hopelijk in 2020 gaan gebeuren. Dan kunnen we ook in meer detail ingaan op de resultaten.

Dit bericht heeft 1 reactie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top