Informatie over het speekselonderzoek voor de PRIDE Study

Cortisol is een hormoon dat wordt gemaakt door de bijnier. 's Ochtends is de hoeveelheid cortisol hoger dan 's avonds. Via het bloed komt cortisol in het speeksel terecht. Daarom vragen wij u om speeksel te verzamelen in een speciaal buisje, de Salivette. Dit is een buisje met een watje in de vorm van een staafje, zoals u dat misschien kent van de tandarts. De Salivette krijgt u per post thuisgestuurd als u wilt deelnemen aan het speekselonderzoek. Na een paar kleine voorbereidingen kunt u het speeksel verzamelen door te kauwen op het watje.
 
Voorbereiding
Het speeksel moet op een werkdag 's ochtends binnen 10 minuten na het ontwaken verzameld worden. Voorkom dat het tandvlees gaat bloeden voor het kauwen door uw tanden niet te poetsen of te flossen. Ook mag u niet eten, drinken of roken voor het kauwen.
 
Speeksel verzamelen
Om het speeksel te verzamelen volgt u de volgende stappen:
         
Draai het buisje open en haal het watje eruit   Stop het watje in uw mond en kauw er ongeveer 45 seconden op   Plaats het watje terug in het buisje en draai de dop erop  
 
Terugsturen
U kunt het buisje samen met het formulier dat u bij het buisje ontvangt gratis per post naar ons terugsturen.
 
Wat doen we met uw speeksel?
In het speeksel bepalen we de hoeveelheid cortisol. Dit doen we bij grote groepen mensen, dus we kijken niet naar de individuele hoeveelheden. U ontvangt van ons ook geen uitslag van het speekselonderzoek. Net als bij de vragenlijsten gaan we natuurlijk vertrouwelijk met uw gegevens om. De Salivette heeft alleen een code, die uitsluitend door het PRIDE Study team gekoppeld kan worden aan uw naam en de rest van uw gegevens.
 
Als u niet wilt deelnemen aan het speekselonderzoek
Deelname aan het speekselonderzoek voor de PRIDE Study is geheel vrijwillig. Indien u besluit om niet deel te nemen aan het speekselonderzoek, heeft dit geen enkel nadelig gevolg voor u of voor verdere deelname aan de PRIDE Study.